El castell de la Guàrdia de Ripoll




El senyoriu territorial de l'antic castell de la Guàrdia de Ripoll comprenia, per tenir una apreciació del seu abast i extensió, els actuals termes d'Alpens (Osona) i de Les Llosses (Ripollès), ocupant una considerable extensió de terrenys a les dues vessants de la serra de Puig Cornedor.

La ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll
L'oblit que han patit els senyors de la Guàrdia de Ripoll és acompanyat pel desconeixement popular de la ubicació exacte i precisa de la casa senyorial o castell d'aquest importants senyors feudals del Ripollès.


Un desconeixement al que han contribuït, amb desgraciades descripcions i precisions, els tractadistes que fins ara s'han ocupat de la qüestió. A l'obra Els castells catalans (1976) es diu que "ben a la vora de l'ermita [de Santa Margarida de Vinyoles]; a l'indret que dóna a la vall de Sora, hi ha el Castellot; casa edificada sota l'ermita i sobre les restes del castell de Guàrdia de Ripoll. A l'entorn de la casa encara resten en peu esmicolades parets". Més endavant, en la mateixa obra es diu que "l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles -un xic més amunt del castell- té inscrita, a la llinda, la sorprenent declaració:

LA POR DE LA
PESTA ME HA
EDIFICAT. 1854

(referència a una desoladora epidèmia de còlera), el patronatge de Santa Margarida damunt la Guàrdia és molt anterior al segle passat; ens n'encerteix un testament, ja citat, del 1324. Podem especular, això sí, sobre l'emplaçament d'aquesta capella de Santa Margarida de la Guàrdia: ran del castell?, al lloc de l'ermita actual?...".

Com podem veure els tractadistes ubiquen el castell de la Guàrdia de Ripoll al peu de l'ermita de Santa Margarida de Vinyoles, on ara hi ha el mas Castell o Castellot.

Aquesta ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll, a pesar dels dubtes finals que demostra, ha estat, fins ara, seguida per tots els que n'han parlat. Antoni Pladevall, a la Gran Enciclopèdia Catalana (19??), segueix ubicant el castell de la Guàrdia de Ripoll "sota l'ermita de Santa Margarita de Vinyoles" i afegeix a la Gran Geografia Comarcal de Catalunya (198?) que les restes "es troben al mas El Castell, en un petit puig de la serrar de Santa Margarita, al sud de la vall, sota el santuari de Santa Margarita de Vinyoles".

Altres han esmentat com a possible lloc d'ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll la penya del Roquer, mític lloc on segons Pladevall [Gran Geografia Comarcal de Catalunya], existia una fortalesa, depenen del castell de la Guàrdia, "dita la Roca de Baborers, que assegurava la defensa de la vall de Les Llosses" i de la que en resten només les pedres de la base d'un torre i murs", i en el collet per on s'accedeix, les restes de la capella de Sant Salvador de Babobers".

Que les restes de la penya del Roquer han estat algunes vegades, equivocadament, assenyalades com la ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll n'és una mostra que en la guia Ripollès. Les comarques de Catalunya (1984) es diu, per exemple, "Restes d'un const. de defensa dalt del Roquer (cast de la Guàrdia?)", encara que abans, en la introducció al municipi de Les Llosses, diuen que era un lloc de defensa depenen del castell de la Guàrdia "les restes del qual es troben al mas del Castell, en un petit puig de la serra de Sta. Margarida, al S de la vall, sota el stri. de Sta Margarida de Vinyoles", i més endavant diuen, "el Castellot. restes que podrien ésser del cast. de la Guàrdia del Ripollès. Situat prop de Sta. Margarida de Vinyoles".

El llibre corresponent al Ripollès del Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (1985), on també col·labora, entre altres Antoni Pladevall, ubica també el castell de la Guàrdia de Ripoll en "un petit puig, a 1.150 metres alt, al sur del terme", tot afegint que "només en resten base de murs, en pedra ben tallada, entorn del mas en ruïnes del Castellot, dit abans mas Castell, que fou construït el segle XVIII aprofitant pedres provinents de l'antic castell".

Salvador Ginesta, en el seu llibre La Comarca del Ripollès (1978) diu que "prop de Santa Margarida de Vinyoles es troba una cada abandonada anomenada el Castellot, que sembla que fou edificada a l'indret on existia l'antic castell de Guàrdia de Ripoll, que havia pertangut al comtat de Besalú. Alguns vestigis de murs devien provenir del castell que en el decurs del temps passà a possessió de les famílies de Saguàrdia...".

Daniel Pi, en Santuaris muntanyencs del Ripollès (19??) diu, per altra costat, que "diuen que Santa Margarida potser era, originàriament, la capella del castell de la Guàrdia de Ripoll, del qual hom té notícia que ja existia l'any 1017, dintre del comtat de Besalú. Concretament, a sota i a curta distància, s'hi troba la masia del Castell o el Castellot, lloc localitzat com el del seu emplaçament".

Lluís Aymerich, finalment, en Els castells de Catalunya (1984) dona pocs detalls nous a tenir en compte. Altres estudiosos dels castells catalans (Buron, 1989) no fan esment del castell de la Guàrdia de Ripoll.

Tots aquest autors no fan sinó, pel que sembla, fent un anàlisi comparatiu, transcriure la indicació feta per Cèsar August Torras en el seu volum del Ripollès de les guies Pirineu Català. Guia Itinerari (1921): "Un xic al dessota del Santuari en l'indret que dona a la vall de Sora, hi ha'l Castellot aon s'hi noten encara les esmicolades ruines del castell de Guardia de Ripoll, que ve citat en molts antics documents".

A pesar de totes aquestes indicacions sobre la ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll, a pesar de la unanimitat, sembla poc verosímil aquesta localització. Un castell sempre era situat en un lloc alt, pel que sembla més lògic situat el castell de la Guàrdia de Ripoll en el lloc precís on ara hi ha el santuari de Santa Margarita de Vinyoles.

El santuari de Santa Margarida de Vinyoles és un lloc de fàcil defensa i una talaia d'immillorable vista, des d'on s'albira, al sud, des del Lluçanès fins el castell de Besora i la torre de guaita de Torelló i part de la plana de Vic i la vall del Ges, així com, pel cantó nord, la vall de Les Llosses i una ampla zona muntanyosa del Berguedà i el Ripollès.

La ubicació del castell de la Guàrdia a les restes del mas Castell o Castellot, que té sols vista al sud i una posició subordinada al puig principal de la serralada, el fa un lloc poc recomanable en cas de tenir que defensar-lo. Els castells eren lloc de talaia o guaita i de defensa. El nom del mas és potser fruit de la seva proximitat al castell, una construcció posterior o un edifici subordinat a ell. El castells solien tenir al seus peus, les cases dels servents, per exemple, en el barri de Mataplana, al peu del castell, ara recentment excavat.

La nau romànica, quasi redescoberta amb la restauració que s'ha fet del santuari de Santa Margarita de Vinyoles, com molt bé es diu a l'obra Catalunya romànica, que citarem a continuació, és "gràcies a la iniciativa del rector de Matamala [Pere Fradera] i s'ha evitat la degradació que sofria a causa del seu estat d'abandonament", i que forma part del cos actual de l'edifici, n'era segurament un element, com també cal esmentar com a possibles restes del castell de la Guàrdia de Ripoll les pedres que donen vist pel costat sud d'aquest cim de 1.216 metres. Hem refereixo a la construcció de paret on hi ha ara la cisterna i que forma l'angle sud.

L'edificació romànica avui inclosa dins l'edifici del santuari "d'època romànica tardana, en resta el cos que s'allarga per darrera el santuari actual, amb un portal de dovelles mitjanes i una finestra d'arc de mig punt" o com diu Josep M. Gavin (Inventari d'iglésies. Garrotxa-Ripollès (1978)), "construcció romànica" dóna peu a pensar en l'existència d'una edificació important, no sols un capella del castell, al cim de Santa Margarida de Vinyoles.

La primera d'aquestes restes es mencionada al volum corresponent al Ripollès de Catalunya Romànica, encara que es continua considerant com a part de "la capella de l'antic castell de la Guàrdia de Ripoll, el seti del qual es troba al peu del conjunt del santuari". Òbviament es cita a Pladevall i la Gran Geografia comarcal de Catalunya, abans citada. Segons els autors, aquesta antiga capella "sembla que ja existia el segle XIII, però si la identificació anterior es correcta, deu ésser força més antic. De tota manera, sabem de cert que existia amb anterioritat l'any 1324". Segons la descripció que fan l'autor (MAB [Manuel Anglada i Bayés]) aquest resta de la capella del castell de la Guàrdia de Ripoll "queda annexionada a unes altres construccions de diferents èpoques, la de l'albergueria i la de la nova església del segle passat [1854], i ocupa l'extrem sud-oriental del conjunt".

La descripció concreta de la part del conjunt que ens interessa, feta a Catalunya romànica (Volum X), es: "La part romànica del santuari és una sala de planta lleugerament trapezoïdal, sense absis diferenciat, amb una finestra d'esqueixada simple en el frontal del presbiteri i una altra de doble esqueixada a la façana de migjorn, on també hi ha la porta, d'arcada dovellada, amb grossos carreus. Aquesta sala ha estat coberta amb una volta, on es veuen parcialment els carrerons, ben col·locats en filades; a sobre hi ha un sostre d'un pis, que devia ésser l'estança de l'albergueria". L'anàlisi del estudiós es pormenoritzat: "No s'observa cap canvi en l'aparell extern corresponent a les dues plantes, tot i que hi ha una finestra de mides impròpies de l'època; cal suposar que almenys les parets han estat fetes al mateix temps, amb carrerons petits, ben travats i de mides més petites que els de la resta de la façana de migjorn, a partir d'una junta que s'observa al costat de la porta". La conclusió es clara i precisa: "Per les seves característiques aquesta església resulta difícil de datar, però el traç del seu aparell pot apuntar vers el final del segle XI, o, potser, millor el començament del XII".

Tenim, doncs, una construcció de certa volada, dues plantes, inserida dins del conjunt del santuari de Santa Margarida de Vinyoles, i d'època romànica, dels segles XI o XII. No sembla, doncs, una construcció que es pugui, fàcilment, fer passar com una simple capella i sols podria tenir sentit formant part d'un conjunt més important.

Els estudiosos no semblen, però, haver-se adonat de la construcció que tanca i emmarca la cisterna, que segurament devia també formar part del conjunt del castell.

Vet aquí l'estat de la qüestió: tenim un castell, de gran nomenada, situat en un lloc poc plausible. Els arguments arqueològics, per contra, indiquen una construcció d'una certa entitat, en el lloc altaner on la lògica estratègica ubicaria un castell, del que el santuari de Santa Margarida de Vinyoles o el mas Castell no son més que hereus. Crec que cal, doncs, donats els restes arqueològics i per la seva ubicació estratègica, desfent anteriors errònies possibles ubicacions, donar com per definitiva la ubicació del castell de la Guàrdia de Ripoll al lloc que actualment ocupa el santuari de Santa Margarida de Vinyoles.

Del comtat de Besalú als Pinós
El castell de la Guàrdia de Ripoll i els seus castlans ocupen un bon lloc en la història de la Catalunya feudal.

La primera menció, segons s'ha dit, cal cercar-la en èpoques molt tardanes, segons Taleia: "El 925, el bisbe Jordi cedí el domini de l'església i parròquia [de Sant Martí de Vinyoles] al monestir de Ripoll, civilment, però, depenia del castell de la Guàrdia i tenia com a sufragània l'església de Tremolosa".

"Es esmentat [el castell de la Guàrdia] ja el 1017, dins del comtat de Besalú; el senyorejà la família Guàrdia o Saguàrdia, coneguda des del 1061" diu Pladevall (Gran enciclopèdia catalana. Volum 8). Estem en temps dels germans Bernat Tallaferro, comte de Besalú, i Oliba, abat-bisbe de Ripoll i Cuixà i Vic. Segons la revista Taleia, "l'any 1017 apareix un tal Bernat, pròcer del Comtat de Besalú, com senyor del castell. Aquest prócer Bernat, senyor del castell de la Guàrdia de Ripoll, apareix en la signatura de l'acta de fundació i dotació del bisbat de Besalú, creat per Bernat Tallaferro. Quatre anys més tard, són llegats al successor en el comtat besalunenc, Guillem, els castells de Milany i la Guàrdia, i també el de la Portella. Durant setanta-vuit anys, la sobirania del castell roman a mans del Comtat de Besalú". El castell de la Guàrdia de Ripoll segueix en mans dels comtes de Besalú: "Pel testament sacramental del comte Tallaferro, d'octubre del 1021, els castellos quos dicunt Melanno et Guardia, et ipsam turre et castellar, et ipsum castellum quem dicunt Portella, simul cum ipsa terra de comitatu Ausona et de comitatu Birgitano, etcètera són llegats al fill -i successor en el comtat besalunenc- Guillem" (Els castells catalans).

D'aquesta pertinença al comtat de Besalú en resta el fet de Guillem II, el Tro, net de Tallaferro i comte de Besalú, la "primera actuació pública (any [setembre] 1054), la trobem en el conveni amb el comte de Barcelona. Es compromet a tornar-li els castells de Finestres i de Colltort -que l'altre reivindicava per donacions dels avantpassats- i li diu que l'ajudaria en tot i pertot. Fins l'extrem d'afirmar que es casaria amb la seva cunyada. En el tracte, malgrat d'empenyorar-hi el castell de la Guàrdia (situat a la serra de Matamala) -indret de Les Llosses- i que el de Barcelona oferís un dot llaminer, va haver-hi incompliment de pacte i violació de dominis territorials" (nota 1). En aquesta actuació pública s'esmenta que el castlà del castell de la Guàrdia de Ripoll era Ramon Bernat(Els castells catalans).

En un article, ja citat [revista Taleia], sobre Les Llosses es diu que "l'any 1056 es empenyorat [el castell] al Comte de Barcelona i hi figura ja un Raimundi Bernardi de ipsa Guardia, com un dels testimonis de les esposalles del comte barceloní Ramon Berenguer I i Almodis"(Taleia). Cal indicar que el primer document esmentat, segons altres autors, es indatat, i que la data de la signatura, com a testimoni del comtal matrimoni, del mateix castlà es el novembre de 1056 (Els castells catalans).

Però continuen les mencions als castlans de la Guàrdia de Ripoll: "El juny del 1061, Raimundum Bernadi de Guardia figura com un dels jutges escollits pel comte de Cerdanya per a atendre en les qüestions que li promovia el seu vescomte", una mostra fehacent de l'ascendent d'aquest noble (Els castells catalans).

Les mencions a Bernat Raimon, castlà de la Guàrdia de Ripoll, sovintejen en mencions molt honorables. Aquest Bernat Raimon Guàrdia o Saguàrdia es, doncs, un nom a retenir com a il.lustre dins dels senyors del castell ripollès.

El 1092, Pierre Bonnassie, en el seu ja clàssic llibre Catalunya mil anys enrera (1981), esmenta un magnat, Bernat Trasver de Benavent, que lega un seguit de castells entre els quals es menciona la Guàrdia. És el nostre castell de la Guàrdia de Ripoll? Cal tenir en compte que el nom de la Guàrdia es frequent en castells d'altres contrades.

En aquest moment, entrem en una nova generació. Uns anys abans, segons Els castells catalans: "En la sacramentalia que, després del 1070 feren els nobles al comte Bernat II de Besalú sobre els castells que li tenien, apareix la declaració per aquests castrum Guardia cum sua castellania et cum omnibus pertinenciis suis sive heremum quam condirectum, neque rocha de Castellar (Liber Feodorum Maior). No veiem clar qui és el noble que presta el jurament per aquest castell; potser és l'Arnaldus Raimundi, filius qui sum Ermenssendis que apareix al paràgraf inicial, car Monsalvatje comunica que un Arnau -de fet Arnau Ramon, si era fill del Ramon Bernat mencionat-, vinculat amb el castell de la Guàrdia, subscriu l'escriptura de donació, feta el 1095, pel comte Bernat de Besalú al monestir de Santa Maria de Ripoll (Monsalvatge). 

Alguns autors, relacionen l'escriptura 1095, amb una delimitació, a començaments del segle XII, dels dominis del castell de la Guàrdia que es localitzaven a la Cerdanya, la Plana de Vic, la Vall del Llobregat, el castell de Montfalcó (Manresa), amb possessions esparses al voltant de Barcelona" (Taleia).

En tot cas, el mateix Monsalvatje dóna el nom d'altre Ramon Bernat qui subscriu, el 15 de les calendes de juny del 1118, una escriptura de cessió feta pel comte de Barcelona al monestir de Ripoll. Raimundi Bernardi de ipsa Guardia signa, el gener del 1129, en el conveni que s'estableix entre Ramon Berenguer III (Raimundum, comitem Barchinonensem et marchionem Bisullunensem atque Cerritanensem) i Ponç Hug, a propòsit de determinats castells (Liber Feodorum Maior). Es tracta de Ponç Hug de Cervera, segons comprovem per l'instrument de la donació de duas partes universes dominicature nostre...in castro et in villa Cervarie expressada el gener del 1130 i en el que reapareix la signatura de Raimundi Bernardi de Guardia (Liber Feodorum Maior). Arran d'aquests pactes, Ponç Hug va rebre, en compensació, el vescomtat de Bas; no ens estranyaria que el senyor de la Guàrdia hagués actuat fora per resoldre l'afer del referit vescomtat (Monsalvatge). En tot cas, és positiu que el comte de Barcelona li tenia posada confiança, puix que Raimundus Bernardi de Guardia figura entre la dotzena de marmessors seus, el 1131 (Liber Feodorum Maior). El nom de Ramon Bernat de la Guàrdia es repeteix en altres escriptures prou interessants (nota 2). 



Per un document del 1154, sabem que casà amb Ponça; István Frank consigna que foren fills llurs: Ramon, Ponç, Bernat i Estefania" , com havia indicat István Frank. Aquest Ponç, segon fill de Ramon Bernat de la Guàrdia, es el trobador consignat a totes les històries de la literatura provençal. Però abans de parar-nos en la seva personalitat, cal acabar de desgranar els fets històrics.

Fins aquí la història dels de la Guàrdia o Saguàrdia, antecessors del trobador Ponç de la Guàrdia. La història, però, guardava un protagonisme pels castlans del castell de la Guàrdia de Ripoll.

El monestir de Ripoll compra la baronia de La Guàrdia
Les llargues pugnes entre Pere III contra les Unions d'Aragó i València, contra Jaume de Mallorca, contra els genovesos per l'illa de Sardenya (1346-1388) o amb Castellà pels teritoris de Múrcia (1356-1369) feia que el rei català tingués geu necessitat de diners per mantenir unes llargues conteses.

Raimon de Savarrès (abat de Ripoll entre 1362 i 1380) "comprando en 31 de octube de 1363 la baronia de La Guàrdia, cuya adquisión hizo a pesar suyo, para suministrar fondos y dinero a D. Pedro y acalla sus exgencias" va afegir a les possessions del monestir de Santa Maria de Ripoll aquest nou territori que seria la seva més preuada penyora a partir d'aleshores.

La baronia de a Guàrdia, que era sota l'autoritat del Cellarer del monestir, tenia jurisdicció sobre vuit parròquies (Alpens, Seraloonga, Les Llosses, Matamala, Sovelles, Vinyoles, VallespiranEls senyors del castell de la Guàrdia de Ripoll, els Guàrdia o Saguàrdia, formen part del grup de senyors feudals del Ripollès (al que podríem afegir els Descatllar) oblidats dins la història degut al gran renom dels monestirs de la comarca (Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon). Oblit imperdonable ja que estan presents en la història de Catalunya com a personatges rellevants, com a bisbes, trobadors i polítics guerrers.

Comentaris